Hořká čokoláda pomáhá kontrolovat krevní tlak


Co se stane, když si pravidelně dopřejete tuto pochoutku a máte hypertenzi? Slovenská vědci tvrdí následující.

Vědci z Ústavu normální a patologické fyziologie Slovenské akademie věd (SAV) ve spolupráci s Lékařskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislavě potvrdily, že tmavá čokoláda příznivě ovlivňuje na hypertenzi. Odborníci se také shodli, že zlepšuje kognitivní schopnosti u starých lidí, pohyb u pacientů s onemocněním periferních cév a také okysličení srdce v případě koronárních tepen.

Za blahodárnými účinky hořké čokolády stojí bohatý výskyt flavanoly v kakaových bobech a ve výrobcích z nich. Flavanoly jsou velká skupina látek přirozeně se vyskytujících v rostlinách se širokým spektrem účinků na živý organismus. V poslední době se obrací stále více pozornosti na výzkum jejich přítomnosti v kakaových bobech. "Náš výzkum ukázal, že pozitivní účinky kakaa do značné míry souvisí s obsahem látky epikatechin, která se v kakau nachází ve velkém množství. Kromě kakaa se nachází v menší míře i v jablkách a jiném ovoci, zeleném čaji a červeném víně, a také v jiných potravinách a nápojích, "vysvětlila Iveta Bernátová z Ústavu normální a patologické fyziologie SAV. "Účinky epikatechínu ukázaly, že při dospělých potkanů s vysokým krevním tlakem se výrazně snižoval krevní tlak a zlepšila se funkce cévní stěny na úroveň zdravých jedinců s normálním krevním tlakem," objasnila.


U mladých spontánně hypertenzních potkanů, jejichž oba rodiče měli vysoký krevní tlak, a proto iu nich krevní tlak výrazně stoupá již v období dospívání, epikatechin výrazně zpomaloval zvyšování krevního tlaku. "V našich studiích jsme také zjistili, že současně s redukcí nárůstu krevního tlaku, epikatechin snižoval i vrozenou vysokou pohybovou aktivitu při mladých potkanů s geneticky podmíněným vznikem hypertenze," uvedla Bernátová.

Epikatechin má na organismus různé účinky na buněčné a molekulární úrovni. "Zjistili jsme také, že má vliv i na červené krvinky, když zlepšoval jejich schopnost procházet kapilárami, což vede ke zlepšení přísunu kyslíku do tkání. Tento efekt, spolu se zlepšenou rozšiřující schopností cév zejména v dospělosti a snížením produkce volných kyslíkových radikálů, může mít významnou roli ve zlepšení paměťových schopností, ve zlepšení pohybu v případě onemocnění periferních cév dolních končetin nebo v zlepšení okysličení srdce v případě koronárních tepen, "přiblížila.

"Mléko může snižovat vstřebávání epikatechínu a mléčná čokoláda s nízkým obsahem kakaa by proto neměla pozitivní účinky na organismus. Pokud se rozhodnete zpříjemnit si den čokoládou, sáhněte raději po tmavé čokoládě s vysokým obsahem kakaa, nízkým obsahem cukru a bez mléka, "dodala odbornice na závěr.

Osobní odběr

Doprava až k vám domů Českou poštou nebo osobní předání. Záleží na vás, jak si budete chtít zboží převzít!

Výběr z domova

Vybírejte dárky z pohodlí z tepla vašeho domova. Díky bankovnictví nemusíte hnout ani prstem a do 3 dnů máte hračky doma.

Vrácení zboží do 14 dnů

Nefunguje dárek tak, jak jsme popsali či vám zboží nevyhovuje? Neponičené ozkoušené ho můžete vrátit do 14 dnů.