Psyllium

5 Dec 2020

Pozitivní účinky na lidské zdraví má snadno rozpustná vláknina získávaná z vyčištěného osemení jitrocele indického - psyllia, který roste v Pákistánu, Iráku a především Indii, odkud se ten nejkvalitnější vyváží. Psyllium má především důležitý vliv na snadné vyprazdňování. Změkčuje totiž stolici, navyšuje její objem, dodává potřebné tuky a pomáhá tak i při zácpě, hemeroidech, análních prasklinkách, a díky své čisté přírodní formě i v době těhotenství. Vláknina blahodárně pročišťuje střevní stěny, snižuje plynatost a působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva.

Vzhledem k tomu, že má významně nízkou kalorickou hodnotu, využívá se vláknina psyllium i ke snížení cholesterolu, k redukčním dietám, při cukrovce a pro snížení krevního tlaku. Sypané Psyllium se míchá s vodou nebo jiným nápojem a ihned se pije. Působením tekutiny pak v těle nabobtná a vytvoří hustý gel. Je vhodné užívat jej nalačno, asi půl hodiny před jídlem, zajišťuje tak největší efektivnost pročišťování.